• Gratis frakt ved kjøp over 1000 kr
  • Vi sender til Norge en gang i uken
  • Enkel retur - 30 dagers angrerett

Hos oss kan du velge mellom et bredt utvalg av hodelag i flere forskjellige prisklasser. De aller fleste hodelagene er fremstilt av lær og kombinert med forskjellige typer neseremmer som remont-, aachen- eller kryssneserem.

Enkelte hodelag selges komplett med tøyler mens du til andre selv kan velge den tøylen som passer deg best. Prisklassen til hodelaget kommer stort sett an på kvaliteten på læret, vi markedsfører alt fra god brukskvalitet til vegetabilsk italiensk lær.

Slik tar du vare på hodelaget

For å få hodelaget til å holde seg mykt og smidig og for å forlenge levetiden må du huske på å stelle det best mulig. Bruk salsåpe regelmessig for å holde læret rent og fuktig. En glyserolbasert såpe danner et beskyttende lag mot smuss, svette og vann. Salsåpe finnes både i fast og flytende form. Smør også læret ditt ofte med en lærbalsam som gir en mer dyptvirkende beskyttelse. Smør alltid på rent og tørt lær. Tenk også på hvordan du oppbevarer lærproduktene dine, aller best i et godt ventilert salkammer med konstant temperatur, men ikke for varmt siden varme tørker ut læret.

Hvorfor kan man trenge en hjelpetøyle?

Iblant kan det være bra å bruke en hjelpetøyle for å få hesten til å finne rett form. Det finnes en hel del forskjellige hjelpetøyler på markedet. Hvis du lurer på å bruke hjelpetøyle, men er usikker, kan du gjerne be om råd fra treneren din eller annen kyndig person for å få tips og hjelp til å finne den riktige. Nedenfor følger en kort forklaring om hjelpetøylene i vårt sortiment.

Martingal

En martingal bruker man først og fremst hvis man har en hest som gjerne vil gå med hodet høyt eller slår med hodet. Martingalen festes i salgjorden og går opp mellom hestens forbein og holdes på plass av en rem rundt hestens hals. Ringene på martingalen tres så på tøylen. For å forhindre at ringene sklir for langt fram på tøylen, bruker du tøylestoppere.

Gramantøyle

Hjelper til å få hesten til å gå i rett form. Den skal brukes med forsiktighet fordi det er lett for hesten å bli hengende i gramanen, og om rytteren korter den for mye, blir effekten at hesten bøyer i hode og hals. Brukes sammen med vanlig tøyle. Den vanligste måten å feste gramanen på, er mellom forbeina eller i sidene ved enden av salkappen.

Halsforlenger

Et elastisk bånd som festes gjennom bittringene, rundt hestens nakke og i salgjorden eller longeringsgjorden. Kan brukes til hester som er sterke i munnen og for å få hesten til å søke seg forover og nedover. Halsforlengeren hjelper til ved å trykke på nakken og i bittet. Kan også brukes både ved ridning og longering.

Chambon

Er en hjelpetøyle som man bruker ved longering. Den virker på hestens nakke og munn for å få hesten til å søke seg forover. En chambon fester man mellom forbeina i en longeringsgjord og så opp til et nakkestykke der det er en ring på hver side, gjennom ringen og så ned til bittet.

Thiedemantøyle

Thiedemantøylen hjelper til å få hesten til å gå i rett form. Den tar bare imot når hesten går for høyt med hodet. Den festes i salgjorden, går mellom hestens forbein, føres gjennom bittringene og festes i festene på tøylene.

Gogue-tøyle

Fungerer på samme måte som en chambon, men brukes ved ridning isteden. Den virker ved å trykke på både hestens nakke og bitt, men hesten kan strekke hodet og halsen forover og nedover uten å hindres av hjelpetøylen.

Gresstøyle

En gresstøyle hindrer hesten i å dra ned hodet ved ridning, noe som kan være vanlig særlig blant ponnier. Festes i salen og nakkestykket.