• Gratis frakt ved kjøp over 500 kr
  • Vi sender til Norge en gang i uken
  • Enkel retur - 30 dagers angrerett

Når høsten er her, er det på tide å ta inn hesten etter beitesesongen. Akkurat som vi mennesker kan ha litt vanskelig for å tilpasse oss til hverdagen etter ferien, kan våre firbeinte venner trenge litt hjelp med omstillingen. Her følger noen råd å tenke på.

Det handler dels om å forberede hesten på den kommende sesongen og dels om å klargjøre stallen og miljøet du og hesten din skal være i framover.

Overgang fra gress til høy

En del hester går ned i vekt utover i august siden beitet er magrere. Da kan du trenge å tilsette kraftfôr, men ofte er det nok å gi ekstra grovfôr med høy eller silofôr. I tillegg til at grovfôret gir energi, blir det en overgang som er mer skånsom for hestens mage. Bytter du fôr for brått, kan hesten få mageproblemer (i verste fall kolikk). 

Et tips kan også være at du i en overgangsperiode på cirka 1–2 uker lar hesten gå på beitet om dagen, men setter den i stallen om natten og da fôrer med vintersesongens fôr. Det finnes også gode tilskudd for urolige mager, for eksempel Micro-balans eller Harmoni, som du finner i vår nettbutikk.

Planlegg og kjøp inn fôr

Når det begynner å bli på tide med oppstalling, er det på høy tid å kjøpe inn fôr og strø til kommende sesong. Det er antakelig like mange meninger og synspunkter om fôr som det finnes hesteeiere, men vårt beste tips er å satse på et godt analysert grovfôr. Ut fra den nevnte analysen setter du så opp en fôrplan som passer nettopp din hest.

Sørg for at hesten drikker nok

Væskebalansen er viktig for at hesten skal fungere. Hvis hesten går fra beite til høy fra én dag til den neste, er faren stor for at hesten ikke rekker å kompensere for den store forskjellen i væskeinnhold i fôret, og derfor får i seg for lite væske. Også dette øker faren for kolikk, og hesten kan også få nedsatt matlyst og dårligere prestasjonsevne.

For å få hesten til å drikke mer kan du forsøke å gi hesten saltvann i bøtte som tillegg. Sørg også for at du har et drikkekar som holder mål, og som hesten din liker å drikke fra. 
 

Gjøre rent i stallen

Viktigheten av å holde det rent og friskt i stallen kan ikke understrekes nok. Det holder virus, bakterier, sopp og fluer borte og hindrer smittsomme sykdommer i å spres. Så før hesten flytter inn i stallmiljøet, er en grundig møkking og rengjøring av gulv, vegger, tak og vindu helt nødvendig. Kontroller og rengjør også vanntanker, strøsenger, ventilasjon og øvrig utrustning.

Ikke glem å vaske krybben og kontroller at den ikke er for slitt. En slitt krybbe kan få skarpe kanter som i sin tur kan skade hesten. 

Sørg for å bruke et rengjøringsmiddel som er skånsomt for hesten, for eksempel god gammeldags grønnsåpe.
 

Sjekk salkammeret

Ta en nøye titt på salkammer og pussekasse – har du alt du trenger til den nye sesongen? Har du organisert alt på en god måte? Hvis ikke er det lurt å ta tak i det nå. Alle tenkelige praktiske produkter til stall og stell finner du her.

Har du utstyr som for det meste har blitt liggende uten å bli brukt? Gjør det til en vane å renske ut blant tingene dine med jevne mellomrom så slipper du å bruke energi på ting som likevel ikke brukes. (Det er alltid mulig å selge de tingene du ikke bruker, på Finn – det er bedre å få inn en slant og kanskje kjøpe noe nytt som du virkelig trenger.)